1. Planlegg ruten din på forhånd

Når du planlegger ruten din på forhånd, kan du unngå unødvendige omveier og trafikkorker som kan føre til at du bruker mer drivstoff enn nødvendig. Det kan også være lurt å sjekke vær- og trafikkforholdene før du legger ut på turen, slik at du kan tilpasse kjørestilen din etter forholdene. Ved å planlegge ruten din på forhånd, kan du også finne ut hvor det er billigst å fylle drivstoff, og unngå å måtte fylle på dyre stasjoner.

2. Hold en jevn hastighet

Når du holder en jevn hastighet mens du kjører, vil du kunne spare drivstoff. Dette skyldes at bilen din bruker mindre drivstoff når den ikke trenger å akselerere eller bremse hele tiden. Prøv å unngå å kjøre for fort eller for sakte, og hold deg til den tillatte hastigheten på veien. Hvis du kjører på motorveien, kan du bruke cruisekontroll for å holde en jevn hastighet og dermed spare drivstoff. Husk også å planlegge reisen din på forhånd, slik at du unngår trafikk og unødvendige stopp underveis.

3. Unngå unødvendig akselerasjon og bremsing

Unødvendig akselerasjon og bremsing kan føre til en betydelig økning i drivstofforbruket. Det er derfor viktig å unngå dette så mye som mulig. Prøv å holde en jevn hastighet og planlegg kjøringen din på forhånd. Hvis du ser at du må bremse eller akselerere, prøv å gjøre det gradvis og ikke plutselig. Dette vil ikke bare hjelpe deg med å spare drivstoff, men det vil også gjøre kjøringen din jevnere og mer behagelig.

4. Sjekk dekktrykket regelmessig

Det er viktig å sjekke dekktrykket regelmessig for å spare drivstoff. Hvis dekkene er underinflerte, vil det øke rullemotstanden og dermed forbruket av drivstoff. Sjekk dekktrykket minst en gang i måneden, og spesielt før lange kjøreturer. Husk også å justere dekktrykket i henhold til lasten i bilen. Overinflerte dekk kan også føre til økt slitasje og redusert veigrep, så det er viktig å finne riktig balanse. Ved å holde dekkene i god stand, vil du ikke bare spare drivstoff, men også øke sikkerheten og levetiden til dekkene.

5. Reduser luftmotstanden

For å redusere luftmotstanden og dermed spare drivstoff, kan du gjøre noen enkle endringer på bilen din. Først og fremst bør du sørge for at bilen er ren og fri for skitt og smuss. Dette kan nemlig øke luftmotstanden og dermed øke drivstofforbruket. Du kan også vurdere å fjerne takstativet eller lasteboksen når du ikke trenger dem, da disse kan øke luftmotstanden betydelig. Videre kan du justere speilene slik at de er mer aerodynamiske, og unngå å kjøre med vinduene åpne når det er mulig. Disse enkle tiltakene kan bidra til å redusere luftmotstanden og dermed spare drivstoff mens du kjører.

6. Bruk riktig gir

Når du kjører, er det viktig å bruke riktig gir for å spare drivstoff. Hvis du bruker et for høyt gir, vil motoren jobbe hardere og bruke mer drivstoff. På den annen side, hvis du bruker et for lavt gir, vil motoren jobbe for hardt og også bruke mer drivstoff. Det er derfor viktig å finne den optimale girposisjonen for å spare drivstoff. En god tommelfingerregel er å holde turtallet mellom 2000 og 2500 omdreininger per minutt. Dette vil gi deg en jevn og effektiv kjøring, samtidig som du sparer drivstoff.

7. Slå av motoren når du står stille

Når du står i kø eller venter på noen, kan det være fristende å la motoren gå for å holde deg varm eller kald. Men faktum er at dette er en stor sløsing med drivstoff. Hvis du vet at du vil stå stille i mer enn 30 sekunder, er det best å slå av motoren. Dette vil ikke bare spare drivstoff, men det vil også redusere utslippene og bidra til å bevare miljøet. Husk å slå på motoren igjen når du er klar til å kjøre videre.

8. Unngå å kjøre med takboks

Dersom du ønsker å spare drivstoff mens du kjører, bør du unngå å kjøre med takboks. Takboksen kan øke luftmotstanden og dermed øke drivstofforbruket. Hvis du likevel trenger å ha med deg ekstra bagasje, kan du vurdere å bruke en bagasjeboks som festes bak på bilen i stedet. Dette vil redusere luftmotstanden og dermed bidra til å spare drivstoff. Husk også å fjerne takboksen når den ikke er i bruk, da den kan øke vekten på bilen og dermed også øke drivstofforbruket.

9. Reduser vekten i bilen

En enkel måte å redusere vekten i bilen er å fjerne unødvendige gjenstander som ligger i bagasjerommet eller på setene. Jo tyngre bilen er, jo mer drivstoff trenger den for å bevege seg fremover. Det kan også være lurt å unngå å bruke takstativ eller lasteboks med mindre det er helt nødvendig. Disse kan øke luftmotstanden og dermed øke drivstofforbruket. Ved å redusere vekten i bilen kan du spare både penger og miljøet.

10. Velg en bil med lavt drivstofforbruk

Når du skal kjøpe en ny bil, bør du vurdere drivstofforbruket nøye. Velg en bil med lavt drivstofforbruk, og du vil spare penger på sikt. Det finnes mange ulike biler på markedet, og noen er mer økonomiske enn andre. Du kan sjekke forbrukstallene på nettsider som finn.no eller ved å kontakte forhandleren direkte. Husk også å vurdere bilens størrelse og vekt, da dette kan påvirke forbruket. En mindre og lettere bil vil som regel bruke mindre drivstoff enn en større og tyngre bil.